Kerala State School IT Quiz 2016 Questions and answers

Kerala state School IT Quiz 2016 was conducted by VK Adarsh sir as usual. This Year the IT Quiz was held in Shornur Palakkad.

Here you can read and download the IT Quiz Prelims/HS/HSS Questions and answers of Kerala State School IT Quiz 2016.

IT Quiz Prelims Questions and answers 2016

1.What are these examples of?

ga

Ans: Captcha

 

2.Where was ICANN’s 57th annual general meeting recently held(city) ?

Ans: Hyderabad

 

3.What is RJ 45?

Ans: LAN connector plug. This plug became the standard method of connecting computers together to form a Local Area Network (LAN)

 

4. Identify this logo

ee

Ans: GIMP GNU Image Manipulation Program

 

5.What is RasMol?

Ans: RasMol is a computer program written for molecular graphics visualization intended and used primarily for biological macromolecule structures

6.Mozilla Firefox, Google Chrome, Explorer, Safari are …

Ans: Web Browsers

 

7.What does “SMPS” stands for?

Ans: Switched Mode Power Supply

 

8.BIOS?

Ans: Basic Input Output System

9.Media Lab Asia – MLA- has been promoted by ……….. as a not for profit company?

Ans: Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Govt. of India

 

10.Centre for Materials for Electronics Technology (C-MET) was set up under Ministry Of Electronics & IT as a unique concept for development of viable technologies in the area of materials mainly for electronics. C-MET is operating with 3 laboratories located at Pune (Head Quarters), Hyderabad and …….. with specialized research mandate at each place. Name the third city?

Ans: Thrissur

 

11.Identify

aw

Ans: Ray Tomlinson

12.Identify

wr

Ans: HTML5

 

13..ogv, .mpg, .avi, .flv, .mov, .wmv are all ………..formats ?

Ans: Video File Formats

 

14.Identify this hardware mark?

wt

Ans: USB

 

15.“EKA” is a….?

Ans: Supercomputer

16.What is TIFRAC?

Ans: Tata Institute of Fundamental Research Automatic Calculator

 

17.What does “O” stands for in OLED?

Ans: Organic . Organic Light Emitting Diode (OLED)

 

18.An accelerometer is a sensor which measures the …….………… of a mobile phone ?

Ans: the tilting motion and orientation

Kerala State School IT Quiz 2016

19.Binary Equivalent of 10 is 1010 What is the binary of 8?

Ans: 1000

 

20.SAGA-220 is from?

Ans: ISRO

 

21.Who is the Chairman(part-time),UIDAI?

Ans: J Satyanarayana

 

22.UPI App is used for……?

Ans: online money / payment

23.What is Meghraj?

Ans: “Meghraj” a cloud initiative of the government of India

 

24.What was VisiCalc?

Ans: VisiCalc (for “visible calculator”) was the first spreadsheet computer program for personal computers, originally released for the Apple II by VisiCorp.

 

25.“Stuxnet” is a ………?

Ans: Stuxnet is a malicious computer worm built as a cyberweapon

 

26.Lisa was a desktop computer developed by………?

Ans: Apple

27. Identify this logo

fw

Ans: Inforpark

 

28.The first experimental ……….. was started between Calcutta and Diamond Harbour.

Ans: Electric Telegraph

 

29.Qualcomm Snapdragon?

Ans:Systems on a chip / Processor.

 

30.Who is the founder of Citizendium?

Ans:Larry Sanger

 

31.Mr.………… and Mr.Bill Gates founded Microsoft in 1975?

Ans: Paul Allen

 

32.Instagram, Whatsapp are the subsidiaries of……..?

Ans: Facebook

33.Project Natick seeks to understand the benefits and difficulties in deploying ………………. worldwide?

Ans: subsea datacenters

 

34.What is GPL?

Ans: General Public License

 

35.Mark Shuttleworth gathered a small team of developers from one of the most established Linux projects — ………. — and set out to create an easy-to-use Linux desktop Ubuntu.

Ans: Debian

Suddendeath round

 

36.Identify?

rr

Ans: Shri K P P Nambiar the Founder-Chairman of Keltron, is remembered as the architect of electronic revolution in Kerala.

 

37..in is ccTLD of India. ccTLD of china?

Ans: .cn

 

38.what is 2FA?

Ans: Two Factor Authentication

 

39.Grameenphone is the leading telecom operator in ………….? (name of country)

Ans: Bangladesh

 

40.Full form of KSWAN?

Ans: Kerala State Wide Area Network (KSWAN) is being setup as a backbone of the State Information Infrastructure

Click here to Download the Quiz Master’s copy

 

Kerala State School IT Quiz 2016 HS Final Questions and answers

There were 5 Rounds and 6 Questions each in a round

Rounds

  1. People
  2. Logo
  3. Fullforms
  4. True/False
  5. General IT Questions

 

Round 1 – Logo based Questions

  1. Identify him

download

Ans: MGK Menon . Former Minister of State, Science and Tech Ex-Chairman, Electronics Commission and Secretary, Department of Electronics

 

2.Identify him.

download-1

Ans: Byju Raveendran

 

3. Identify him

download-2

Ans: Richard Mathew Stallman

 

4. Identify him

download-3

Ans: Ajith Balakrishnan

 

5.Identify him

kilby

Ans: Jack S. Kilby

 

6. Identify him

download-4

Ans: T.V. Mohandas Pai

Round 2- Logo Round

  1. Identify this logo

download

Ans: Uber

2.Identify this logo

download-5

Ans: Zomato, Zomato is a restaurant search and discovery service

 

3. Identify this logo

download-1

Ans: Startup Mission

 

4. Identify this logo

 

download-6

Ans: Audacity

 

5. Who founded One97 communications?

download-1

Ans: Vijay Shekhar Sharma

 

6. Identify this logo

download-2

Ans: C-DIT

Round 3 – Expansions

1.Expand NOFN

Ans: National Optical Fiber Network

 

2.Expand EEPROM.

Ans:Electrically Erasable Programmable ReadOnly Memory.

 

3. Expand OTP

Ans: A one-time password (OTP) is a password that is valid for only one login session or transaction

 

4.Expand NPTEL

Ans: National Programme on Technology Enhanced Learning

 

5. Expand UPI

download-3

Ans: Unified Payments Interface (UPI)

 

6.Expand RDBMS

Ans: Relational database management system (RDBMS)

Round 3- True/ False

1.The Pebble is a Smartwatch

Ans: True

 

2.abc.xyz is connected with facebook

Ans: NO Alphabet (abc.xyz) is mostly a collection of companies. The largest of which, of course, is Google

 

3.Diaspora is a social network.

Ans:YES Diaspora is a nonprofit, user-owned, distributed social network.

 

4.Infopark Thrissur campus is at Koratty.

Ans: YES

 

5.Jawed Karim is an Internet entrepreneur of Bangladeshi descent, who co-founded YouTube

Ans: YES

 

6.Jeevan Pramaan is Digital Life certificate for pensioners, issued by LIC of India

Ans:NO Jeevan Pramaan is Aadhar based Digital Life Certificate for Pensioners, launched by Govt of India

Round 5 – General IT Quiz Questions

  1. Identify him

Ans: G VijayaRaghavan Founder CEO, Technopark

 

2.ICEGOV (International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance) is a major event on eGov. Where will the next edition of ICEGOV be held??

Ans: New Delhi

 

3.DoS is Denial of Service. What is DDoS?

Ans: Distributed Denial of Service

 

4.Satoshi Nakamoto is related to ?

Ans: Satoshi Nakamoto is the name used by the unknown person or persons who designed bitcoin and created its original reference implementation, Bitcoin Core

 

5.What is CSC?

Ans: Common Services Centers (CSCs) are a strategic cornerstone of the Digital India programme. They are the access points for delivery of various electronic services to villages in India, thereby contributing to a digitally and financially inclusive society.

 

6.A mobile app where citizens can upload electronic documents, minimise usage of paper documents, and share documents with other entities. Unscramble this word “IDGLOKRCE”?

Ans: DIGILOCKER

Click here to Download the Quiz Master’s copy of  Kerala State School IT Quiz 2016

 

Kerala State School IT Quiz 2016 HSS Final Questions and answers

There were 5 Rounds and 6 Questions each in a round

Rounds

  1. Books
  2. Logo
  3. News and People
  4. True/False
  5. General IT Questions

Round 1 Books

  1. Who wrote this book?

download-4

Ans: Marc Goodman

2.Who wrote this book?

download-7

Ans: Sethu

 

3.One of the authors of this book is an Indian IT entrepreneur having served for more than 30 years in the IT industry

download-8

Ans: Ashok Soota

Executive Chairman and CoFounder of Happiest Minds Technologies Earlier with Wipro and co founded MindTree

 

4. Who wrote it?

download-9

Ans: Sudha Murthy

5.“Business @ the Speed of Thought: Succeeding in the Digital Economy” Who wrote this?

Ans: Bill Gates

 

6. Who wrote this book?

download-10

Ans: Richard Stallman

 

Round 2 – Logo Round

  1. Identify

download-11

Ans: Internet Freedom Foundation

 

2. Identify

download-5

Ans: FirstPost.com

 

3. Identify

download-12

Ans: National Institute of Electronics & Information Technology

 

4. Identify

download-13

Ans: Telenor

 

5. Identify

download-14

Ans: redBus is one of the leading inter-city bus ticketing services in the world

6. Identify

download-6

Ans: MTNL

 

Round 3 News & People

 

1. Identify him

Ans: Sam Pitroda

 

2. Identify him

download-15

Ans: Sundar Pichai

 

3.Identify this scientist ?

download-16

Ans: Alan Turing

Kerala State School IT Quiz 2016

4.Identify him

download-17

Ans: Satyam Raju (Ramalinga Raju)

 

5. Identify him

download-18

Ans: Ritesh Aggarwal (OYO Rooms )

6.Who is the chairman of CDIT?

Ans: Pinarayi Vijayan

 

Round 4 True/False

1.Hike Messenger is an Indian messaging app

Ans: True

 

2.BOSS is a free and open source Linux distribution developed by Canonical Foundation

Ans:No .Bharat Operating System Solutions (BOSS) developed by Govt of India / PSU

 

3.Automattic is a company best known for WordPress

Ans: True

 

4.The Aadhaar (Targeted Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2016 was introduced in Parliament by Minister of Finance, Mr. Arun Jaitley

Ans:Yes

 

5.CDAC corporate headquarters is at Mumbai?

Ans:No

 

6.Dr Vijay Bhatkar is working in the area of supercomputer

Ans: Yes .Vijay Bhatkar is an Indian computer scientist and a Padma Shri and Padma Bhushan awardee.

 

Round 5 – General IT Questions

1.Profoundis, a Kerala-based startup in the search-based technology space, has been acquired by another company. What is the present name of Profoundis?

Ans:FullContact

 

2.Who designed India’s first analog computer?

Ans:Samarendra Kumar Mitra

 

3.What is Cyber Monday?

Ans: The term “Cyber Monday” was created by marketing companies to persuade people to shop online. Monday after the Thanksgiving holiday in the United States. This year (2016) it is on November 28.

4.What is LaTeX?

Ans:LaTeX is a typesetting system; it includes features designed for the production of technical and scientific documentation

 

5.His father, faced repeated requests for support from Pakistan’s founder, Mohammed Ali Jinnah, who offered the father a cabinetminister job, little knowing that his son would one day be one of the pillars of IT industry in india. Went abroad for electrical engineering graduation, had to cut short his studies at the age of 21, when his father passed away. Transformed his fathers’ vegetable oil company into a technology and outsourcing giant. Who is this person?

Ans:Azim Premji

 

6.SITE is one of the extremely important technological innovation that transformed india. What does SITE stand for?

Ans:Satellite Instructional Television Experiment

1.Who wrote the book " The Road Ahead" ?

 

Click here to Download the Quiz Master’s copy of Kerala State School IT Quiz 2016

Thanks for Reading, Reviews about Kerala State School IT Quiz 2016 on Comments please

One Response to “Kerala State School IT Quiz 2016 Questions and answers”
  1. Cedric Afalava May 2, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *