IT Quiz Questions and answers 2017

1
429

IT Quiz Questions and answers for students preparing for Kerala State IT Quiz

1.Expand SILPA?

Ans: Swathanthra Indian Language Processing Applications

 

2. X  is a Text to speech system for Indian Language. It supports 10 Indian languages. It won FOSS India Award 2008. The aim of this project is to ensure that literacy and knowledge of English are not essential for using a Computer. X?

Ans: Dhvani

Logo of Dhvani

dhvani

 

3. What is GNU Aspell?

Ans: GNU Aspell is a Free and Open Source spell checker de­signed to re­place Ispell.

 

4. SPICE is an open source Electronic Circuit simulator program. Expand SPICE?

Ans: Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis

 

5. In electronics, HDL is a specialized computer language used to describe the structure and behavior of electronic circuits, Expand HDL?

Ans:Hardware Description Language

6. Identify this logo

tttt

Ans: SciLab ( SciLab  is an alternative to MATLAB for signal processing in Electronics)

 

7. Expand FOSSEE?

Ans: Free and Open Source Software for Education

 

8.The  (IETF) develops and promotes voluntary Internet standards, in particular the standards that comprise the Internet protocol suite(TCP/IP).

What does IETF stands for?

Ans: Internet Engineering Task Force

 

9. Identify the logo

download-1

Ans: Internet Engineering Task Force

 

9.Identify the below logo

193px-wikivoyage-logo-svg

Ans: Wikivoyage

10.Identify the logo below

download-2

Ans: Wikitravel

 

11. Identify this logo

download-3

Ans: WikiBooks (Open books for an open world)

 

12. Identify this logo

quiz2

Ans: Govt e MarketPlace

 

13.What is the name of e-library launched recently by DePW (Department of Empowerment of persons with disabilities) for people with print disabilities as part of the Accessible India Campaign?

Answer: Sugamaya Pustakalya

 

14.Name the app launched by Enfold Proactive Health Trust, in association with UNICEF, to help parents and children access information about child safety.

Answer: Surakshith App

15.What is the name of the proposed App, which will integrate almost 200 government services?

Answer: UMANG

 

16.What is the name of Digital Life certificate that government offers to pensioners?

Answer: Jeevan Pramaan

 

17.Which government website offers key details about various colleges in India?

Answer: Know Your College- www.knowyourcollege-gov.in

 

18.Which is the first in-house developed Android Mobile application of Ministry of Railways?

Answer: RCF Kapurthala mobile app

19.Which prestigious international event on Internet is scheduled to be organised in India in November?

Answer: ICANN 2016

 

20.This  new platform/ online mechanism aims at getting feedback from citizens on e-services provided by Governments across the country, in a rapid mode. Name the platform.

Answer: RAS (RAPID ASSESSMENT SYSTEM)

 

21.A mobile app built specifically for the safety of women and senior citizens and can be used in case of emergency through voice call

Ans: RAKSHAK

 

22.A mobile app to view cultural events of India, including dance, music theatre film shows and literature.Unscramble this word.

Ans: SANSKRITI

 

23.A mobile app that utilises GPS technology to get market prices of crops in the market within 50 km of the device’s location.

Ans: AGRIMARKET

 

24.A mobile app which allows any citizen to register and provide information about a missing or sighted child, without waiting to complete the legal formalities.

Ans: KHOYAPAYA

25.A mobile app where citizens can upload electronic documents, minimise usage of paper documents, and share documents with other entities.Unscramble this word.

Ans: DIGILOCKER

 

26.Amobile app that captures and send coverage, data speed and other network information along with device and location tests to users. Unscramble this word.

Ans:MYSPEED

 

27.What is the full-form of ICEGOV?

Answer: International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance 

 

28.How many editions of ICEGOV have taken place till date?

Answer: 9 (Nine)

29Where was the first edition of ICEGOV held?

Answer: Macau (2007)

 

30.Where will the next edition of ICEGOV be held?

Answer: New Delhi, India

 

31.What does the ICEGOV2017 logo signify?

Answer: The 2017 motif signifies INFINITY and/or the 2017 theme switch is ‘Building Knowledge Societies – From Digital Government to Digital Empowerment’ 

 

32.Expand MITMA

Answer: Man in the middle Attack

33. Identify the logo

vikaspedia_logo

Ans: Vikaspedia

 

34.Identify the logo

quiz3

Ans: DigiSevak

 

35.Identify the logo

quiz4

Ans: Controller of Certifying Authorities

 

36.Identify the logo

quiz5

Ans: Mobile Seva

 

37. Identify him

ma-huateng

Ans: Ma Huateng (CEO of Tencent Inc)

 

38. Identify him

robin-li

Ans: Robin Li (Founder of Baidu)

 

39. Identify him

download

Ans: Lei Jun (Founder of Xiaomi)

 

40. Identify him

.gtat

Ans: Hasso Plattner (A co-founder of SAP SE software company)

 

 

41. Identify him

dustin

Ans: Dustin Moskovitz ( Co-founder Facebook)

 

 

42. Expand IAMAI

Ans: Internet and Mobile Association of India

 

43. Identify the logo of this big competitor to OYO Rooms which was found by 3 ex-employees of Myntra

download

Ans: Treebo Hotels

44. What is the new name of Technopark Business Incubation Center?

Ans: Kerala Startup Mission

 

 

45. Identify this logo which was formerly known as Technopark Business Incubation Center

download-1

Ans: Kerala Startup Mission

 

 

45. Who wrote this book?

ww

Ans: Shubhankar Bhattacharya

 

46. Who wrote this book?

it

Ans: Peter Thiel

 

47. Identify

download-4

Ans: Digital Millennium Copyright Act

48. Identify this logo

download-5

Ans: Hadoop

 

49. Identify this logo

download-6

Ans: Chan- Zuckerberg Initiative

 

50. Identify

download-7

Ans: IESA (INDIA ELECTRONICS & SEMICONDUCTOR ASSOCIATION)

1.Who wrote the book " The Road Ahead" ?

Thanks for reading, reviews on comments please.

Also see

IT Quiz Questions by Kiran G Krishnan

Open Source IT Quiz made by Vishnu MC

IT Quiz on Future Technologies by Shyju Sir

Latest Information Technology Quiz Questions and answers made by Nandu Lal

1 COMMENT

  1. Good evening Sir,

    Very very informative questions for students. Please let us know any subscription or registration is required for getting questions on a monthly or weekly basis. This will really upgrade the level of students for appearing various quizzes. . Thanks once again for updating us.

    C.Swarnadurga
    computer teacher, St.Kabirschool, Vadodara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here