TCS IT Wiz 2011 Lucknow Prelim

1
476
1.The current incarnation of this famous website is the result of a
March 2000 merger between Confinity and X.com.In Oct 2002 became a
wholly owned subsidiary of ebay. Which famous website is this?
Ans.Paypal

2.World’s largest producer of guided
missiles .Established in 1922 the company reincorporated in 1928 &
adopted its present name in 1959. What?
Ans.Ratheon

3.Started as Galvin Manufacturing Corporation….?
Ans.Motorola

4.Identify the person?

Ans.Jack Kilby

5.What was created by John Backus?
Ans.Fortran

6.Verizon Wireless has released a
line of smartphones that go by a name which is a trademark of Lucasfilms
Ltd. It It was involved in a lawsuit with Google with a very popular
OS. Identify this series of smartphones?
Ans.Droid

7.Started as Haloid Photographic company..?
Ans.Xerox

8.Lindon Labs headquartered in California launched
in June 2003 . It was developed by Philip Rosedale, as a computer
hardware allowing people to immerse in a virtual world. In its earliest
form, the company struggled to produce a commercial version of the
hardware, known as “The Rig”, which was realized in prototype form as a
clunky steel contraption with computer monitors worn on shoulders.What
is this famous in virtual world?

Ans:Second Life

9.Which is the Mascot of JAVA?
Ans.Duke

10.Identify the person who is the co-inventer of USB?

Ans.Ajay Bhatt

11.The Fujifilm FinePix Real X cameras can take
X-dimensional pictures using two lenses, and display them to the naked
eye in X format .What is X?.
Ans.3 D

12.Contrived acronym was coined in 2000 by Luis von Ahn, Manuel Blum,
Nicholas J. Hopper, and John Langford?Carnegie Mellon University
attempted to trademark the term, but the trademark application was
abandoned on 21 April 2008.Identify the term?
Ans.CAPTCHA

13.Precept software by Judith Estrin and Bill Carrico designed and built and internet video product.Identify?
Ans.IPTV(Internet Protocol TeleVision)

14.Identify the person who is the creator of Computer Mouse?

Ans.Douglas Engelbert

15.Started in 1928, as AT&T’s Western Electric
division , established a division for the specific purpose of installing
and servicing their loudspeakers and electronic products for motion
picture use. Called “E.R.P.I.” (Electrical Research Products, Inc.), it
was purchased as part of a consent decree in 1936 by a group of E.R.P.I.
executives, including George Carrington, Sr. and Mike Conrow. They
changed the name to “All Technical Service Company”. How do we know this
company today?
Ans.Altec Lansing

16.Identify the logo?

Ans.Blu Ray

17.What is
defined as “Collection of duplicating original values stored elsewhere
or computed earlier where the original data is inexpensive to fetch
“?
Ans.Cache Memory

18.Identify the company?

Ans.Cisco

19.Veronica was based on ?
Ans.Gopher

20.Which technology czar has
committeed to put aside well over 10%of his wealth for philanthrophic
issues . His foundation’s education venture include SSN educational
Institute named after his father and is setting up Seven Vidyagyan
schools in UP for rural students?
Ans:Shiv Nadar

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here