TCS IT Wiz Kolkata 207 Prelims and Finals Questions and answers


Questions and answers of TCS IT Wiz Kolkata 2017 IT Quiz Prelims

*Actual questions may be different from the questions on this blog. This is a tweaked version of the actual questions. If you can edit/contribute more you’re most welcome.

1. X is a real-time strategy, simulation video game, developed and published by UK-based independent games studio Ndemic Creations. The player creates and evolves a pathogen in an effort to destroy the world with a deadly X .What is X ?

Ans: Plague

2. A Question on Kik

3.Intouch is a service that is entering Nepal now with a lots of Banking solutions . Which Bank brought it ?

Ans: State Bank of India

4. A Question on Vishal Gondal

5.Which e-commerce site came up with the tagline ‘We only sell CAMEL’  where Camel Stands for Certified Authentic Merchandise that Everybody Likes ?

Ans: TataCLIQ

6. Who coined the term ‘Information Superhighway’ ?

Ans: AL Gore

7. A Question on Byju’s app

8. A Question on Monument Valley

9.A Question on Liam robot

10. A Question on Uber effect – on demand mobile services

11. Kamalapur in West Bengal become’s India’s first ________  village ?

Ans: Wifi enabled village


13.A Question on Rotten Tomatoes

14.What  is currently the smallest unit of the bitcoin currency recorded on the block chain. It is a one hundred millionth of a single bitcoin (0.00000001 BTC) ?

Ans: Satoshi

15. Who quotes “In a world without fences, who need gates “?

Ans : Scott McNealy

16.Identify the app

TCS IT Wiz Kolkata 2017 P1

Ans: Meetup

17. This is an information technology and business management software as a service (SaaS) developer. The company was founded in 1996 by Sridhar Vembu and Tony Thomas in Pleasanton, California and has development offices in India and China.

Ans: Zoho Corporation

18.What product from Nintendo was codenamed NX ?

Ans: Nintendo Switch


20.Who is the current chairman of Tata Sons ?

Ans: Natarajan Chandrasekaran

TCS IT Wiz Kolkata 2017 IT Quiz Finals

Round 1

1.The project’s origin can be traced to Interaction Design Institute,Ivrea in Italy where students used a BASIC stamp microcontroller at a cost of $100 which was a costly affair for many students.In 2003, Hernando Barragán started WIRING, a development platform.The name of the project comes from the bar in Ivrea,Italy where the founders used to meet.Name the project ?

Ans: Arduino

2.It was inspired by the forced-symbiotic relationship between H.R. Ciger’s fictional face hugger and its host in the movie Alien (1979).The concept however was invented and implemented by Young and Yung at Columbia and presented in 1996 IEEE security and privacy conference.What ?

Ans: Ransomware

3.Study Webs of Active Learning for Young Minds programme of ministry of Human Resource development,Government of India is an instrument of self-actualization providing opportunities of life-long learning.Professors from centrally funded instituted like IITs and IIMs will offer online courses to citizens of India.Atleast 1 crore students are expected to benefit from this move.What is this initiative better known as ?


4.Its length was decided by Sony and Philips in 1980 and one unseeingly unusual factor that influenced was Ludwig Van Beethoven.It was decided that the standard version be able to fit the Beethoven’s Ninth Symphony completely.What ?

Ans: The size of a CD

5.The company was founded by Mr.Ray, an American in the United Kingdom in 1965.The company’s first product was a compander based noise reduction system.Today their technology drives our multimedia almost everywhere.Which company ?

Ans: Dolby

6.The medals for the Tokyo 2020 Olympics are to be made from what ?

Ans: E-Wastes

Round 2

1.What this album’s significance in an IT Quiz

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P

Ans: First digitally sold album

2.What are they called/ What  they do ?

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P2

Ans: They are called Internet Saathis , an initiative to bring digital literacy to women in rural parts of India

3.What type of sites were seized by them ?

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P3

Ans: Torrent Sites

4.What concept ?

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P4

Ans: Underwater warehouse patented by Amazon

5.What is the significance ?

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P5

Ans: Self-tying shoes by Nike inspired from the movie ‘Back to the Future’

6.Which is the first fully digital village as per this initiative ?

TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R2P6

Ans: Akodara

Round 4


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R4P

Ans: Flipkart


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R4P2

And: Vinod Khosla


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R4P3

Ans: Y Combinator


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R4P5

Ans: Elon Musk

Round 5


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P

Ans: Internet of Things


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P2 TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P3 TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P4

Ans: Bill Joy


TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P5 TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P6 TCS IT Wiz  Kolkata 2017 R5P7

Ans: Acer


One Response to “TCS IT Wiz Kolkata 207 Prelims and Finals Questions and answers”
  1. ABDUL GAFOOR October 2, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *