Takshak’17 Tech Quiz Questions and answers 2017

Takshak’17 Tech Quiz Questions and answers 2017

Takshak’17 Tech Quiz Questions and answers, Quiz conducted by Fazal Basheer an Alumni of Mar Athanecious College Kothamangalam and an active Quizzer.

1.X is an infrastructure and tunneling company founded by Elon Musk in late 2016 after he mentioned the idea of making tunnels on his Twitter account. Musk cited difficulty with Los Angeles traffic and limitations with the current 2-D transportation network as inspiration for the tunneling project. Identify the company.

hint: it has got the least interesting name.

Ans:The Boring Company

2.Put Funda


3.X mania, was a period in the Dutch Golden Age during which contract prices for bulbs of the recently introduced X reached extraordinarily high levels and then dramatically collapsed in February 1637. It is generally considered the first recorded speculative bubble (or economic bubble).The term “X mania” is now often used metaphorically to refer to any large economic bubble when asset prices deviate from intrinsic values.

4.X is the world’s leader in the civilian-drone and aerial imaging technology industry, accounting for 70% of the global consumer drone market. Its drones and technology have been used globally for the Music industry, Television and Film industry.

In 2017, X won the Emmy for Technology and Engineering of the year, its camera drone technology was recognized for excellence in engineering creativity, providing directors and cinematographers an affordable and accessible platform to create low-altitude aerial images.

Ans: dJI

5.Identify the device and the inventor

Ans: Mouse (Early Form)

Dougles Engelbert

6.According to NOBELPRIZE.ORG

“This year’s Nobel Laureates are rewarded for having invented a new energy-efficient and environment-friendly light source X. In the spirit of Alfred Nobel the Prize rewards an invention of greatest benefit to mankind; using X, white light can be created in a new way. With the advent of X we now have more long-lasting and more efficient alternatives to older light sources”.

What are they talking about?

Ans: Blue LED

7.An incandescent light bulb, incandescent lamp or incandescent light globe is an electric light with a wire filament heated to such a high temperature that it glows with visible light (incandescence). The filament, heated by passing an electric current through it, is protected from oxidation with a glass or fused quartz bulb that is filled with inert gas or evacuated.

Which law?

Ans: Joule’s law of heating

8.The X is the world’s most complex experimental facility ever built, and the largest single machine in the world.It was built between 1998 and 2008 in collaboration with over 10,000 scientists and engineers from over 100 countries, as well as hundreds of universities and laboratories.It lies in a tunnel as deep as 175 metres (574 ft). Situated near Geneva, Switzerland.


Ans:Large Hadron Collider

9.There is a gas crater located near the village of Derweze, also known as Darvaza. It is in the middle of the Karakum Desert, Turkmenistan. The gas reserve found here is one of the largest in the world. The name “X” was given to the field by the locals, referring to the fire, boiling mud, and orange flames in the large crater, which has a diameter of 70 metres.

Ans:Door to Hell



11.The EPA has said that “the engines had computer software that could sense test scenarios by monitoring speed, engine operation, air pressure and even the position of the steering wheel.

When the cars were operating under controlled laboratory conditions – which typically involve putting them on a stationary test rig – the device appears to have put the vehicle into a sort of safety mode in which the engine ran below normal power and performance. Once on the road, the engines switched out of this test mode”.

What is being discussed here?

Ans:Volkswagen Cheating software

12.X are toughened glass beads created by dripping molten glass into cold water, which causes it to solidify into a tadpole-shaped droplet with a long, thin tail. These droplets are characterized internally by very high residual stresses, which give rise to counter-intuitive properties, such as the ability to withstand a blow from a hammer or a bullet on the bulbous end without breaking, while exhibiting explosive disintegration if the tail end is even slightly damaged.

Ans:Prince Rupert’s Drop

13.X is a German language word meaning “over”, “above” or “across.Is cognate  with English over, Dutch over, Persian “abar”, Swedish “över” and Icelandic yfir, among other Germanic languages.X is also an American technology company headquartered in San Francisco, California, United States, operating in 633 cities worldwide.


Tech Quiz Questions

14.Claim to fame


15.A X is a continuously growing list of records, which are linked and secured using cryptography. Each record contains typically a hash pointer as a link to a previous record, a timestamp and transaction data. By design, X are inherently resistant to modification of the data. A X is “an open, distributed ledger that can record transactions between two parties efficiently and in a verifiable and permanent way. For use as a distributed ledger a X is typically managed by a peer-to-peer network collectively adhering to a protocol for validating new records. Once recorded, the data in any given record cannot be altered retroactively without the alteration of all subsequent records, which needs a collusion of the network majority. Id X.

Think of crypto currencies.


16.ANI Technologies Pvt. Ltd., operating under the trade name X, is an Indian online transportation network company.X also means hello in spanish.


17. If this is LED,

What is this?

Ans: Photovoltaic Cell

18.X, an American semi-secret research-and-development facility founded by Y in January 2010 as Y X, operates as a subsidiary of Alphabet Inc. X has its headquarters about a mile and a half from Y’s corporate headquarters, in Mountain View, California.

Work at X is overseen by entrepreneur scientist Astro Teller, as CEO and “Captain of Moonshots”. The lab started with the development of Y’s self-driving car

Ans: X-X


19.Investors were buoyed by the response to the initial release of X on July 7,2016, with Y’s share price rising by an initial 10% and by July 14 shares rose to as high as 50%.Despite Y only owning a 32% stake in the X franchise and an undisclosed stake in Niantic, Y’s market value increased by US$9 billion within five days of release of X. The trend continued for more than a week after the release and by July 19, the stock value of Y more than doubled as compared to pre-release.


Ans: X-Pokemon GO


20.If a well is dug diametrically through the earth and an object is dropped into it, what is the object’s state of motion?

Ans:Simple Harmonic Motion

21.The X is an afterburning turbofan project developed by the Gas Turbine Research Establishment (GTRE), a lab under the DRDO in Bangalore, India,named after an Indian River. An Indian design, the X was originally intended to power production models of the HAL Tejas fighter, also known as the Light Combat Aircraft (LCA) being built by the Aeronautical Development Agency. However, the X programme failed to satisfy the necessary technical requirements or keep up with its envisaged timelines and was officially delinked from the Tejas programme in September 2008.

Id X.

Ans:Kaveri Engine

22.X was a brand of digital media products and services marketed by Microsoft. X included a line of portable media players, digital media player software for Windows PCs. It was introduced as a competition to apple iPod but the product was discontinued in 2011.


23.What is special about MEMU and DEMU trains?

Ans:Has motors beneath the passenger cars of a train

24.Id the plant which is also name of tech brand

Ans: QUALCOMM Snapdragon

25.The Rampur Greyhound is a breed of dog native to the Rampur region of Northern India, which lies between Delhi and Bareilly. The Rampur hound is a large member of the sighthound family. In North West of India it is often described as a smooth-haired sighthound that is substantially built. It was the favored hound of the Maharajahs for jackal control.

What is its claim to fame?

Ans:Used to hunt lions, tigers, leopards, and panthers.

26.What would you be if you are attached to another object by an inclined plane, wrapped helically around an axis?


27.The name “X” is an anglicized version of Antariksh, from the Sanskrit word for “space” or “sky”. X is business and marketing arm of Indian Space Research Organization. Id X.



Thanks to Fazal for Takshak’17 Tech Quiz Questions and answers 2017 

Identify this Logo

Hint: Converged Payment solutions Service

Takshak Tech Quiz Questions

MA College Tech Quiz Questions

Fazal Basheer Tech Quiz Questions

Download this Tech Quiz Questions in PDF Format

Blogger | Developer | Domainer | Quizzer.
I’m Amal Augustine, a .NET Professional and I lives in Kozhikode Kerala.
Apart from my interest on Quizzing I’m a software developer and I work on C#,JAVA,.NET,Android,SEO,Digital Marketing etc.. I was into Electronics and Communication Engineering and turned into IT Profession because of my interest on technology. I’ve participated over 70+ Quizzes during my college days and have won at least 50+ and I love to host IT Quizzes and be a QuizMaster, if you want me to conduct a quiz on your institute I’m happiest to do that. You can connect me via social networks below.
2 Responses to “Takshak’17 Tech Quiz Questions and answers 2017”
  1. Neelisha October 6, 2017
  2. Shivam October 26, 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *