100+ Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

5
4376

General Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz 2017

1. Who is known as the father of Free Software Foundation?

Ans: Richard Mathew Stallman

2. In which year was the ‘C’ programming language developed?

Ans: 1972

3.Who is known as the father of Internet?

Ans: Vinton Cerf

4.Who used the binary system of numeration for the first time?

Ans: Thomas Harriot

5.Who is the first computer programmer?

Ans: Ada Lovelace

6.In which year was computer graphics oringinated?

Ans: 1940

7.Who is the inventor of Supercomputer?

Ans: Seymour Cray

8.What is the name of World’s first digital Computer?

Ans: Mark 1

9.What is the name of India’s first indigenous supercomputer developed by CDAC named?

Ans: Param

10.Which was the first Pocket Computer?

Ans: SHARP PC1211

11.What is the name of the tablet introduced by Amazon?

Ans: Kindle Fire

12.Who invented Computer Mouse?

Ans: Doughles Engelbert

13.Speak to Tweet is a service given by which giant?

Ans: Google

14.’Xoom’ is the name of tablet developed by which company?

Ans: Motorola

15. ‘WIT’ is the NASDAW code of which Indian IT company?

Ans: Wipro

16.Expand HDMI

Ans: High Defenition Multimedia Interface

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

17.What was developed by PYRA Labs and later sold to google?

Ans: Blogger

18.Who is known as the father of World Wide Web?

Ans: Tim Berners Lee

19.Which mehod is used to connect to a remote computer?

Ans: Dialup

20.What do you call a single point on a computer screen?

Ans: Pixel

21.The CPU Chip used in a computer is made of which element?

Ans: Silica

22.Which computer was designed to be compact as possible?

Ans: Micro Computer

23.What is the name of the device which produce hard copy graphics?

Ans: Plotter

24.When is world computer literacy day celebrated?

Ans: December 2

25.The processing power of a CPU is measured in?

Ans: MIPS

26.Windows 10 was released on which day?

Ans: July 29

27.Which command is used to view the sub directory structure of a drive?

Ans: TREE

28.Round robin scheduling is he premptive version of?

Ans:FIFO

29.When did IBM released its first version of DOS OS 1.0?

Ans:1981

30.Start button was introduced in which operating system?

Ans:Windows 95

31.Groupon was rebranded in India to what name?

Ans: Nearbuy

32.Which system software does the job of merging the records from two files to one?

Ans:Utility Program

33.While running DOS on a computer, which command is used to duplicate the entire diskette?

Ans:DISKCOPY

34.What is the name given to the organized collection of software that control the entire operation of c computer?

Ans: Operating System

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

35.What is the name of the OS for the laptop MACLITE?

Ans: OZ

36.What is the memory range from 1k-640k called?

Ans: Conventional memory

37.IBM released its first PC in 1981, what was the name of OS that was popular at that time?

Ans:CP/M

38.How long is an IPV6 Address?

Ans: 128 bit (16 byte)

39.Which protocol does DHCP uses at the transport layer?

Ans:UDP

40.Which protocol is used to send a destination network unknown messge back to originating host?

Ans:ICMP

41.Which WLAN IEEE Specification allows upto 54 mbps at 2.4 Ghz?

Ans: IEEE 802.11G

42.Which protocol does PPP uses to identify the network layer protocol?

Ans:NCP

43.HBA Stands for?

Ans:Host Bus Adapter

44.What is the second generation of the Web called?

Ans:Web 2.0

45. If you have a CISCO Mesh network , what protocl allows multiple AP’s to connect with many redundant connection between nodes?

Ans:AWPP

46.Which protocol is used to identify the hardware address of a local device?

Ans: Address Resolution Protocol

47. PAT Address translation is also termed as what?

Ans: NAT Overload

48. When was the term Social Networking first used?

Ans: 1954

49.Who founded ‘myspace’?

Ans:Tom Anderson

50.Which social media allows a user to create map of exactly where a photo was taken?

Ans:Flickr

51.What type of audience are primarily in a social network?

Ans:Joiners

52.Twitter is an example of what service?

Ans Micro Blogging

53.What is the character limit for a tweet in Twitter?

Ans: 140

54.What was the largest social network prior to facebook?

Ans:myspace

55. Which social network does not have followers?

Ans:Google Plus

56.When was the social networking first become popular online?

Ans:2003

57. Which is used to search and browse for information online?

Ans: Netscape

58.What is Youtube’s Slogan?

Ans: Broadcast Yourself

59.P2P,B2B, and B2C are part of?

Ans: Share Economy

60. Winchester drive is also called as what?

Ans: Hard disk drive

61.What kind of connectors are used to connect a PC power supply to a hardware?

Ans:Molex

62.What is the term ‘Wave Table Synthesis’ related to?

Ans:Sound

63.What type of memory is Pendrive?

Ans:Flash Memory

64.Which IRQ does the hard disk drive use?

Ans:14

65.Who invented Compact disc?

Ans: James Russel

66.What is ‘Arrandale’ code name for?

Ans: Intel Processor

67.What hardware was used by the initial generation of computers?

Ans:Valves

68. Which was the first computer made available for commercial use?

Ans:UNIVAC

69.Name the first mechanical computer designed by Charles Babbage called?

Ans:Analytical Engine

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

70.The concentric circles on the platter of hard disk is known as?

Ans:Tracks

71.IRQ6 is commanly assigned to?

Ans:Floppy Drive Controller

72.Which component in a PC regulated the color depth and screen resolution of a monitor?

Ans:VRAM

73. A Computer programming language for simulating models of business activity is?

Ans:GPSS

74.The words that are set aside by the programming language for its own use is called as what?

Ans:Control Structures

75.Which programming language is used for scientific calculations?

Ans:FORTRAN

76.Which computer language is used on the Internet?

Ans:Java

77.Which language is used for the developedment of various games?

Ans:C++

78.Which language was devised by Dr, Seymour Papart?

Ans:LOGO

79. Which computer language is used for Artificial Intelligence?

Ans: Prolog

80.Who is the creator of PASCAL language?

Ans: Niclaus Wirth

81.A systems programming language for micro computers in the Intel family is called?

Ans:PC/M

82. Which language is more suited to a structured program?

Ans:PASCAL

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

83.MS/DOS is written in which language?

Ans:C++

84. A program element that allwos strucuring of a program in a different way is called?

Ans:Co-Routine

85. A name given by Intel to high speed MOS technology is called?

Ans:HMOS

86. Who is the new CEO of Flipkart.com ?

Ans: Kalyan Krishnamoorthy

87. Identify

Ans: Michael Dell

88.Identify the logo

Ans: Linux MultiMedia Studios (LMMS)

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

89.Identify the logo

Ans: Tasker

90. Identify him

Ans: Tim Berners Lee (Father of WWW)

91.Which country recently shut down the use of FM Radio?

Ans: Norway

92.Who is the newly elected Vice Chancellor of Nalanda University?

Ans: Dr. Vijay Bhatkar ( Father of Indian Super Computing)

93.Mobicash is a wallet owned by which bank?

Ans: SBI

94.Who is the new CEO of Tata Sons group?

Ans: N Chandrashekaran

95.Identify this logo

Ans: WikiBooks

96.Identify this logo

Ans: Google Allo

97. Identify this logo

Ans: Periscope

Information Technology Quiz Questions for college level IT Quiz

98.Identify this logo

Ans: Stage Fright

99.Identify him

Ans: Lee Calgote

100.Identify this logo

Ans: Microsoft Encarta

5 COMMENTS

  1. Thanks for any other excellent post. The place else may anybody get that kind of info in such a perfect method of writing?
    I’ve a presentation next week, and I am at the look for such info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here